Nieuwe bewoners gezocht

 

Wij zoeken nieuwe vaste bewoners voor het Kloosterhuis!

Wij zijn een woongemeenschap in Sambeek (gemeente Boxmeer, Noord Brabant) in een voormalig klooster (‘het Kloosterhuis’), bestaande uit 8 huishoudens, een aantal tijdelijke ‘gasten’ (mensen die we noodopvang bieden) en een aantal kamerbewoners. We zijn sociaal bewogen mensen die samen de doelstellingen van onze Stichting nastreven, maar die tevens hun eigen leven leiden in zelfstandige woonruimten. We delen een grote tuin met o.a. moestuin, kippen, bijen, speelattributen voor kinderen. Onze leeftijden lopen uiteen van 35 tot 75 jaar. Vanwege het vertrek van één van onze gezinnen, zoeken wij nieuwe bewoners die het Kloosterhuis komen versterken: een stel (2 personen <40 jaar), bij voorkeur een gezin met een of meer jonge kinderen, die zich willen verbinden aan de stichting. Hoewel op dit moment nog niet exact bekend is wanneer de (huur)woning vrij komt, willen we wel graag in contact komen met geïnteresseerden.

 

Onze doelstellingen

Samen vormen we Stichting “het Kloosterhuis. De doelstellingen waar wij gezamenlijk actief aan werken zijn:
1) Behoud van het pand met zijn monumentale status en onderhoud van de tuin.
2) Het organiseren van culturele evenementen: concerten, exposities, cursussen, en andere evenementen in onze kapel.
3) Tijdelijk onderdak bieden aan mensen met een kwetsbare positie in de samenleving.
4) Verbinding aangaan en relaties onderhouden met andere sectoren, zoals maatschappelijke organisaties e.d.

Om deze doelstellingen na te streven vergaderen we 1 x per maand, organiseren we maandelijkse klussendagen waar ieder van ons aan participeert, en hebben we een maandelijks koffiemoment waarbij we samen komen. Ook vormen we kleinere commissie groepen om de vier afzonderlijke doelstellingen te realiseren. Dit beslaat:

-Culturele evenementen: je bezighouden met de activiteiten en organisatie van muziek of andere evenementen in de kapel (muziekavonden, exposities, trouwerijen hosten etc).

-Duurzaamheidsvraagstukken: verduurzamen van het pand, nadenken over vervolgstappen, etc.

-Beleid rondom de opvang van tijdelijke bewoners: voortgang en welzijn van de tijdelijke ‘gasten’ monitoren, regelmatig polshoogte nemen, gesprekken met hen voeren en hulp bieden bij zoeken nieuwe woonruimten en sociale voorzieningen.

-De tuin: onderhoudswerkzaamheden in de tuin (algemeen) en moestuin.

 

Hierbij geldt: ieder sluit zich aan bij projecten waar hij/zij affiniteit mee heeft. De algemene sfeer is hierbij ongedwongen. Ten aanzien van inzet is het voor ons belangrijk mee te doen met (gezamenlijke) klussen, koffie-avonden en eigen ideeën te laten horen tijdens onze huisvergaderingen.

 

De woning
De gezinswoning die vrij zal komen bevindt zich op de derde verdieping van het klooster en is gelijkvloers a 169 m² met 4 kamers (waarvan 3 slaapkamers), een keuken, toilet en douche/bad. Het betreft een huurwoning (geen koop), waarvan de maandelijkse lasten op een betaalbaar niveau gehandhaafd zijn (rond huursubsidie niveau), doordat men zich daarnaast inzet voor de stichting en actief bijdrage levert aan de besluitvorming hierin. (Let op, er is geen recht op huursubsidie).
De omgeving is landelijk, met boerderijen en landbouwgrond en met veel voorzieningen in het aangrenzende dorp Boxmeer.

 

Nieuwsgierig?

Zijn jullie 2 personen onder de 40 jaar, liefst een gezin met één of meer jonge kinderen, en hebben jullie affiniteit met onze doelstellingen? Stuur ons vóór 10 december 2021 een email op nieuwebewonerskloosterhuis@gmail.com Vertel ons in deze (korte) email iets over wie jullie zijn en wat jullie doen en wat jullie beweegt, en waarom jullie denken thuis te horen in een woongemeenschap, al dan niet begeleid met een foto.

 

Tijdspad

Wij verzamelen reacties tot 10 december 2021, waarna we eind december een selectie zullen maken en geïnteresseerden zullen uitnodigen om begin 2022 onze woongemeenschap te bezichtigen. Hierna zullen met een aantal gezinnen individuele gesprekken plaatsvinden, om elkaar nader te leren kennen en wederzijds aan te voelen of er een match is, en zal een gezin gekozen worden. Omdat nog onbekend is wanneer de woning exact vrijkomt, worden jullie in portefeuille gehouden en kan er tot bewoning worden overgegaan zodra de woning vrijkomt.

Nog vragen? Lees meer op www.hetkloosterhuis.nl of mail ons je vragen nieuwebewonerskloosterhuis@gmail.com