Nieuws

_______________________________________________________________________________

Klusweekend 26 en 27 mei 2018

Het is intussen allang een traditie geworden om met elkaar en met jullie ergens in het voorjaar allerlei klussen aan te pakken in en rondom Het Kloosterhuis. Het is een weekend van werklust, van saamhorigheid, en van gezelligheid.

Er zijn tal van klussen te doen: zoals gewoonlijk veel schilderwerk, zowel binnen als buiten, tuinwerk, schoonmaakklussen, kleine klussen, grote klussen, stucwerk buiten, aan de lambrisering kan verder gewerkt worden, tuinmeubels in de olie, andere tuinmeubels schuren en schilderen.  Catering is natuurlijk ook  heel belangrijk.

Kortom : van alles. Voor ieder wat wils.

We beginnen op 25 mei met een koffieavond en inschrijven op de klussen. We werken op zaterdag en zondag.

Je bent van harte welkom.

Het hele weekend, of één dag, of een deel van een dag? Ook hartelijk welkom.

We hebben er zin in. Over het algemeen is het gezellig: veel mensen, lange tafels, als het mee zit mooi weer, goed van eten en drinken. En wij kunnen de hulp goed gebruiken.

Opgeven is handig. Dan weten wij hoeveel boodschappen we moeten doen.

______________________________________________________________

Alvast een vooraankondiging:

24 juni 2018 Open dag 13 – 17 uur

Zoals altijd tuin open, rondleidingen, koffie en cake, en met een beetje geluk mooi weer……..

________________________________________________________________________________

25 jaar Kloosterhuis

Op 21 april hadden wij onze eerste viering van ons jubileum van 25 jaar woongemeenschap, hier in ons klooster.

In 1993 droegen de zusters Redemptoristinnen in Sambeek hun klooster over aan een groep mensen die zich er toe verbonden het kloostercomplex in stand te houden en de traditie van de zusters in seculiere vorm voort te zetten.

25 jaar geleden dus. Om dit te vieren organiseerden wij het mini-symposium ‘Geïnspireerd wonen’.

De dag begon met inleidingen door drie bewoners van het klooster over verleden, heden en toekomst van de woongemeenschap.

Gerard Everink belichtte het leven van de zusters aan de hand van oude foto’s, waarbij de laatste van de zusters bij het zien van die foto’s haar eigen herinneringen op begon te halen. Daarna behandelde Nelleke Drop, die een onderzoek heeft gedaan naar woongroepen, praktijk en beleving van gemeenschappelijk wonen. inleiding woongemeenschappen Kloosterhuis  Tenslotte benoemde Leo Kranendonk de dilemma’s en uitdagingen die in de toekomst op het Kloosterhuis afkomen en de plannen om die tegemoet te treden. Is het Kloosterhuis toekomstbestendig

In de nabespreking in de zonovergoten kloostertuin, door de ruim 70 aanwezige gasten, werd benadrukt dat het belangrijk is de geschiedenis niet verloren te laten gaan: geen toekomst zonder geschiedenis. Het is goed de traditie te bewaren, zij het in een eigentijdse invulling.

De huidige invulling van die traditie in het Kloosterhuis werd inspirerend genoemd. Men noemde het een open, gastvrije gemeenschap en een mooie plek, waarin men rust ervaart. Een fijne plek voor kinderen ook.

De gespreksdeelnemers toonden zich wat de toekomst betreft redelijk positief. Al lijkt het er soms niet op, gemeenschapszin neemt niet af in de samenleving, ook niet in een tijd van individualisering. En woongemeenschappen sluiten nog altijd aan bij de behoeften van velen. Toch werd geconstateerd dat de toekomst voor een groep zoals het Kloosterhuis niet echt te plannen is. Het blijft een zaak van met elkaar een weg zoeken. Velen noemden het belangrijk jongeren te trekken. Waarbij het de vraag is of jongeren op dezelfde wijze mee willen gaan in de doelstelling. Daar ligt voor het Kloosterhuis een uitdaging voor de komende 25 jaar.

Benieuwd naar onze laatste ‘Blik over de Muur‘?