Nieuws

_______________________________________________________________________________

24 juni 2018 Open dag 11 – 17 uur

Vanaf 11 uur bent u welkom om in de tuin te wandelen, een kopje koffie te drinken. Er zullen weer rondleidingen zijn door het huis waarbij een van de bewoners u vertelt over geschiedenis en heden.

Gouwe, onze kloosterhuis-imker, zal informatie hebben over de bijen, en er is een mogelijkheid op veilige afstand een goed zicht te hebben op de drukte van belang rond de vliegopening van het bijenvolk.

Het atelier (onze refter) van Lianne van de Boogaard is open. U bent hartelijk welkom om kunstwerken van haarzelf en haar cursisten te zien. Er is overigens ook een open atelierroute in Sambeek.

Hartelijk welkom. Het belooft een mooie dag te worden.

________________________________________________________________________________

25 jaar Kloosterhuis

Op 21 april hadden wij onze eerste viering van ons jubileum van 25 jaar woongemeenschap, hier in ons klooster.

In 1993 droegen de zusters Redemptoristinnen in Sambeek hun klooster over aan een groep mensen die zich er toe verbonden het kloostercomplex in stand te houden en de traditie van de zusters in seculiere vorm voort te zetten.

25 jaar geleden dus. Om dit te vieren organiseerden wij het mini-symposium ‘Geïnspireerd wonen’.

De dag begon met inleidingen door drie bewoners van het klooster over verleden, heden en toekomst van de woongemeenschap.

Gerard Everink belichtte het leven van de zusters aan de hand van oude foto’s, waarbij de laatste van de zusters bij het zien van die foto’s haar eigen herinneringen op begon te halen. Inleiding Het leven van de zusters Redemptoristinnen in SambeekDaarna behandelde Nelleke Drop, die een onderzoek heeft gedaan naar woongroepen, praktijk en beleving van gemeenschappelijk wonen. inleiding woongemeenschappen Kloosterhuis  Tenslotte benoemde Leo Kranendonk de dilemma’s en uitdagingen die in de toekomst op het Kloosterhuis afkomen en de plannen om die tegemoet te treden. Is het Kloosterhuis toekomstbestendig

In de nabespreking in de zonovergoten kloostertuin, door de ruim 70 aanwezige gasten, werd benadrukt dat het belangrijk is de geschiedenis niet verloren te laten gaan: geen toekomst zonder geschiedenis. Het is goed de traditie te bewaren, zij het in een eigentijdse invulling.

De huidige invulling van die traditie in het Kloosterhuis werd inspirerend genoemd. Men noemde het een open, gastvrije gemeenschap en een mooie plek, waarin men rust ervaart. Een fijne plek voor kinderen ook.

De gespreksdeelnemers toonden zich wat de toekomst betreft redelijk positief. Al lijkt het er soms niet op, gemeenschapszin neemt niet af in de samenleving, ook niet in een tijd van individualisering. En woongemeenschappen sluiten nog altijd aan bij de behoeften van velen. Toch werd geconstateerd dat de toekomst voor een groep zoals het Kloosterhuis niet echt te plannen is. Het blijft een zaak van met elkaar een weg zoeken. Velen noemden het belangrijk jongeren te trekken. Waarbij het de vraag is of jongeren op dezelfde wijze mee willen gaan in de doelstelling. Daar ligt voor het Kloosterhuis een uitdaging voor de komende 25 jaar.

Benieuwd naar onze laatste ‘Blik over de Muur‘?